DESTILERIJA PREMIER Šljiva 7 za one koji znaju šta žele

sljiva 7

Šljiva 7 nastaje iz pažljivo biranih plodova i sazreva godinama u hrastovim buradima. Na izgledu je zlatno ćilibarne boje, izuzetno bistra i prozirna, što je posledica dugog odležavanja u kvalitetnom barik buretu. Miris joj je prepoznatljiv, tipičan, prirodan slatkast, začinski i sa notama vanile. Ukus je bogat i balansiran, i u njemu se prepliću dimne i čokoladne arome uz suptilne tonove hrastovine. Završnica je duga, impresivna i moćna

Na rakijskoj sceni Srbije poslednjih godina povremeno zablista neka posebna rakija. Najčešće su to rakije spravljene od šljive i dugi niz godina negovane u novim hrastovim buradima, bila ona barik ili ne. Nekada su to i „single barrique“ rakije.

To su rakije o kojima se piše, koje se komentarišu i o kojima konzumenti dugo pričaju. One nisu jeftine, čak su i skupe, ali te i takve rakije moraju da koštaju.
Za proteklih pet godina, koliko Spirit Style magazin prati srpske destilere i od kada traje trend popularno nazvane „Moderne srpske rakije“, pojavilo se 15 ili 20 ovakvih rakija i one su dolazile isključivo iz ozbiljnih destilerija, odnosno onih koje se kolokvijalno nazivaju „Prva liga srpskih destilerija“. Ovo i ne čudi, jer je za kreiranje vrhunske rakije, posebno šljivove rakije, potrebno znanje, potrebna je tehnologija, potrebna je moderna oprema i potrebna je barik sala u kojoj odležava i u kojoj se neguje rakija. Pored toga potrebna je i određena tradicija, odnosno da destilerija postoji duže nego što je najstarija odležala rakija koju nudi konzumentima. Možda ovo deluje smešno, no danas nije retko naleteti na rakiju staru 20 ili 30 godina, a da je nudi destilerija koja je otvorena pre godinu ili dve dana.

U našoj zemlji postoji nekoliko vrhunskih destilerija, koje zadovoljavaju sve potrebne standarde za proizvodnju standardnih i premium rakija, ali i onih posebnih rakija – onih koje su odležavale preko 7 ili više godina.

Destilerija Premier

Jedna od tih destilerija je i novosadska destilerija Premier, destilerija otvorena pre više od 15 godina, koja je u vreme svog osnivanja bila možda i najmodernija destilerija u našoj zemlji.
Vlasnik destilerije je kompanija Promont Group i od samog osnivanja ambiciozno se ušlo u projekat kreiranja najboljih rakija. Na samom početku svog rada, destilerija Premier je bila čudo tadašnjeg rakijskog sveta i mnogi nisu razumeli viziju koju su tada imali – Napraviti vrhunske rakije od vrhunske konzumne sirovine i takve destilate ponuditi konzumentima koji znaju šta žele.
U skladu s tim kupljena je najmodernija oprema, nemačka tehnologija, otvorena je sopstvena labaratorija u sklopu destilerije, ali su kupljena i nova barik burad za koje mnogi tadašnji posetioci destilerije nisu znali čemu služe, a imala su svoju svrhu. Takođe, zaposleni su školovani tehnolozi–master blenderi koji su napravili „bele“ rakije, koje su stabilizovane najčešće do tri godine u inox posudama u kontrolisanim uslovima. Te i takve rakije ponuđene su konzumentima u trgovinskim lancima i ugostiteljskim objektima u posebno kreiranim bocama i istorija je počela da se piše.
Interesantno je bilo, bar kada posmatramo iz današnje perspektive, da su to bile perfektne rakije, do perfekcije spravljene i upakovane u modernu ambalažu. One su bile i fine, možda i prefinjene, ukusne, lake, a opet moćne i jake.
Tih godina rakije koje je na tržište plasirala destilerija Premier bile su možda i prvi reprezent onog što danas nazivamo „Moderna srpska rakija“. Kako je bilo tada, ostalo je i sada, s tim što je u proteklih 15-20 godina otvoreno više stotina destilerija, od čega je bar 10-15 ozbiljnih destilerija sa ozbiljnim ulaganjima.

Šljiva 7

Destilerija Premier svojim je beskompromisnim stavom, kada je reč o kvalitetu rakija koje plasira na tržište, postala poznata među konzumentima. Njihove rakije nisu jeftine i oni nisu snižavali cene pokušavajući da se dodvore konzumentima i da na taj način pariraju konkurenciji – oni su čuvali kvalitet. Upravo je takav stav prepoznat i stekli su vernost kod publike.
Dok su radili na sebi i gradili imidž destilerije, spremali su rakiju koja se nije očekivala od njih ili možda i jeste.
Rakija pod nazivom Šljiva 7 novi je brend destilerije Premier i rakija koja je sve one koji prate destileriju Premier iznenadila. Šljiva 7 je rakija koja je odležavala u novim barik buradima sedam godina i koja je za to vreme bila pod budnim okom tehnologa. Ništa se nije prepuštalo slučaju i kada je konačno ugledala svetlo dana i kada je upakovana u posebno kreiranu ambalažu rođena je nova zvezda srpske rakijske scene.
Šljiva 7 nastaje iz pažljivo biranih plodova i sazreva godinama u hrastovim buradima. Svaka kap je spoj tradicije, strpljenja i majstorstva. Miris joj je prepoznatljiv, tipičan, prirodan slatkast, začinski i sa notama vanile. Ukus je bogat i balansiran, i u njemu se prepliću dimne i čokoladne arome, sa blagim taninskim završetkom koji svedoči o dugom kontaktu sa drvetom. Završnica je duga, impresivna i moćna.
Šljiva 7 stvorena je za istinske poznavaoce moćnih rakija.

Šljiva 7 i njen savršeni gastro par

Zbog svojih karakteristika, ovoj i ovakvoj rakiji teško je naći savršenog para. U potrazi sa gastronomskom senzacijom mora se voditi računa da rakija ne izdominira nad jelom ili obrnuto, već da joj bude pratilac i da zajedničkim snagama jelo i rakija stvore magiju i podignu ukuse do neslućenih visina.
Šljiva 7 svog partnera može da pronađe u ozbiljnim mesima, posebno onim dugo odležalim u kontrolisanim uslovima, koja ćemo na kratko zapeći na jakoj temperaturi i oplemeniti finim sosom. Naša je preporuka srednje pečeni „Dry Aged“ biftek, koji je preliven sosom od suvih šljiva. Nećete pogrešiti ni ako ovu rakiju ponudite uz špansku pršutu, koja je starila 3-4 godine u kontrolisanim uslovima ili uz Permeđano preliven premium maslinovim uljem kreiranim u istarskim zanatskim destilerijama iz sopstvenih maslenika. Dobar, ako ne i najbolji par Šljivi 7, bar kada je reč o fine dining jelima, je perkelt napravljen od ribića bivolice, koji se dugo kuvao „na kratkom soku“ od luka i začinske paprike i koji je poslužen uz palentu i domaći pekmez od šljiva.
Šljiva 7 svog para može da pronađe i u dezertima, zbog svoje svilenkaste arome, ali i zbog svojih finih nota i moćnih, a opet savršenih aromatskih kompleksa. Nećete pogrešiti ako uz ovaj rakijski delikates ponudite kolač čija je osnova belgijska tamna čokolada i koji je oplemenjen marcipanom.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu