SKASKA DESTILERIJA Rakija sa elementima fantastike

Skaska

Zanatska destilerija Skaska je specijalizovana za rakiju od šljive, koja se u ovoj destileriji pažljivo proizvodi i neguje u malim serijama, na tradicionalan način u bakarnim kazanima i to isključivo dvostrukom destilacijom – na način kako se nekada proizvodila šljivova prepečenica

Kada poželite da duh i kolorit prelepe Šumadije svedete na jednu posebnost, izabraćete – PITOMOST. I kao da su se ovi predeli potrudili i učinili sve da iznedre ljude koji su tu pitomost i upili.
Skaska baš priča o toj pitomosti pretočenoj u dobrodušnost i srdačnost. Skaska je priča o šljivi, o simbolu dobrodošlice i gostoprimstva. Skaska je, kao što njeno ime kaže, usmena pripovetka sa elementima fantastike koja se prenosi sa kolena na koleno.

Skaska rakija od šljive

Zanatska destilerija Skaska je specijalizovana za rakiju od šljive, koja se u ovoj destileriji pažljivo proizvodi i neguje u malim serijama, na tradicionalan način u bakarnim kazanima i to isključivo dvostrukom destilacijom – na način kako se nekada proizvodila šljivova prepečenica.

Ceo proces proizvodnje rakija odvija se pod kontrolom Zorana Jevtovića, master destilera, koji je četvrta generacija majstora za proizvodnju šljivovice.

Skaska destilerija

Skaska destilerija u porodičnom je vlasništvu i smeštena je u malom šumadijskom selu Bare, na nekadašnjem imanju Andreje Boškovića, jednog od osnivača destilerije. Početkom 2017. godine, kreće se u rekonstrukciju i adaptaciju starih objekata koji postepeno dobijaju izgled moderne destilerije, istovremeno zadržavajući autentičan šumadijski duh. Šljivici se podižu na tri lokacije u ukupnoj površini od 2,5 hektara, što čini oko 1100 stabala šljive.

Kapacitet proizvodnje Skaska destilerije je do 10.000 flaša na godišnjem nivou i to samo od šljiva dobijenih iz sopstvenih voćnjaka, koji u punom rodu daju do 70 tona šljive.

Nastanak rakija Skaska

Nakon kasne berbe u septembru, kad je šljiva tehnološki zrela i spremna za potkupljanje, pristupa se preradi i odvajanju koštica od ploda, nakon čega se kljuk šljive prebacuje u prohromske sudove zapremine 10 tona, gde se odvija spontana fermentacija u kontrolisanim uslovima bez dodavanja ikakvih enoloških sredstava. Po okončanoj fermentaciji, odmah se kreće u proces destilacije u dva bakarna kazana kapaciteta 400 i 1000 litara, tradicionalnom metodom – na drva. Dobijeni destilat, koji u tom momentu sadrži preko 60% alkohola, smešta se isključivo u burad zapremine 225 litara od francuskog hrasta. U francuskim buradima rakija se neguje i odležava minimum pet godina.

Destilacija skaska

Po čemu posebna Skaska rakija

Rakija Skaska je monodestilat proizveden od sorte šljive „stenley“, potkupljene u punoj zrelosti, iz sopstvenih zasada. Postoje i specijalne “Single barrel “ serije Skaska rakija od šljive, koje odležavaju u posebno biranim buradima. Specijalne serije pažljivo se neguju i odležavaju u kupaži sa destilatom dobijenim od sorte šljive crvena ranka, po Skaskinoj recepturi.

Upoznajte Skasku rakiju od šljive

Skaska rakija od šljive je šljivova prepečenica odležala u francuskim hrastovim buradima od 225 litara. Skaska rakija od šljive pakuje se nakon negovanja i odležavanja u boce zapremine 0,7 litara. U momentu pretakanja u boce, ona je jačine od 42% alkohola.
Ovo je rakija dukat zlatne boje. Na prvom gutljaju ukusa je pečenih oraha i karamele, uz naznake pečene jabuke. Već na prvom gutljaju, primetan je dobar balans šećera i kiselina, ali i arome suvih šljiva sa naznakom vanile u aftertejstu.
Nakon drugog gutljaja javlja se aromatska nota narandže u ukusu, dok u mirisu dominira cimet. U drugom gutljaju izražen je ukus suvih šljiva. Aftertejst je impresivan i dug, sa jasnom aromom burbon vanile i krema. Nakon ispijanja u čaši ostaje nota pečenog badema i orašastog voća.
Da bi uživali u svim aromatskim kompleksima ove rakije, služite je u “Tulip” čaši za armanjak na temperaturi od 15 do18 stepena Celzijusa.

Savršen par Skaska rakije od šljive i hrane

Skaska rakija od šljive se kao aperitiv savršeno uparuje uz zrele i polutvrde sireve, pršutu i pikantnu kobasicu, ali i zapečenu suvu šljivu punjenu tvrdim belim sirom, umotanu u pančetu.
Ona je kao dižestiv neverovatna završnica crvenim mesima poput “Ribeye Steak” ili teleće kolenice, na koje se nastavljaju topli čokoladni sufle, dominantno kreiran od 70% kakaa, sa kuglom sladoleda od vanile, kog prati espresso uz orasnicu ili kockicu tamne čokolade – za zaokruženo, harmonično iskustvo.

skaska i hrana

Oni koji preferiraju cigare za definitivan kraj obroka ili samo za hedonistički doživlaj, uz Skaska rakiju od šljive imaće neprocenjivo iskustvo. Naša preporuka je da ovu rakiju uparite uz cigaru Romeo y Julieta Hidalgos.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu