ISTRAŽUJEMO Kako je najbolje piti viski

najbolje piti viski

Istražujemo kako je najbolje piti viski, s ledom ili bez njega

Muškarci koji drže do sebe i svog imidža obično imaju i svoje omiljeno alkoholno piće. Pravi zaljubljenici u spirite znaju kako se ona pravilno ispijaju, jer za svaki od njih postoje pravila koja bi trebalo da se ispoštuju. Najčešće se tada vodi računa o temperaturi serviranja, dizajnu čaše i uparivanju s cigarama. Jedan od najomiljenijih destilata koji ima planetarnu popularnost je viski. O njemu su ispričane mnoge legende, glavni je akter u serijama i filmovina i na kraju bez njega ne može da se zamisli niti jedan svečani događaj. Stoga ovaj spirit iziskuje posebnu pažnju i zato postoje određena pravila koja se vezuju za njegovo ispijanje i serviranje. Ona uglavnom zavise od vrste destilata koji se poslužuje. Viski se deli na malt, grain i blended, kao i na burbon i skoč, a ovi stilovi diktiraju način konzumiranja i ispijanja. I bez obzira na sve ove podele postoje određeni postulati, koji moraju da se ispoštuju.

Nauka je ipak rekla svoje

Većini konzumenata viskija je upoznata sa pravilnim ispijanjem, ali i dalje se polemiše o tome da li bi trebao da se pije sa ledom ili ipak ne. Odgovor je vrlo jednostavan, viski se konzumira sa ledom. Ova konstatacija će obradovati mnoge konzumente, a sve to potkrepljuju i naučnici – oni kažu, da je čak poželjno piti ga na ovaj način. Stavljanje leda u viski (Whiskey on the rocks) je poželjno iz mnogo razloga, jer piće uopšte ne gubi na svojoj aromi i ukusu. I burbon se pije sa ledom u kockicama, kako bi se razblažio njegov jak ukus. Nećemo se baviti naukom mada je i ona umešala svoje prste. Švedski naučnici su dokazali kako voda i led pozitivno utiču na poboljšanje viskija. Tim stručnjaka je godinama proučavao ponašanje mešavine alkohola, vode i aromatičnih supstanci u viskiju. Na osnovu istraživanja  zaključili su kako viski, najčešće škotski, sadrži aromatični gvajakol koji u destilat stiže iz treseta. Visoka koncentracija gvajakola viski čini oporim, a da bi se ublažili jačina i miris dima preporučuje se upotreba leda.

Kockica, kugla ili hladna soda

Međutim i ispijanje viskija sa ledom iziskuje posebnu pažnju, jer nije svaka vrsta leda pogodna za upotrebu. Za serviranje se uglavnom koristi led u kockicama ili kuglama. Kockice leda bi trebalo da budu srednje veličine, a tako se poslužuje i u većini ugostiteljskih objekata. Viski sa velikom kuglom leda kod nas tek sada ulazi u modu, a ova metoda je vrlo popularna tokom letnjih dana. Princip serviranja je sledeći – viski se sipa preko ledene kugle koja zapravo održava nisku temperaturu čaše. Važno je istaći da se ovim načinom serviranja ne gube aromati iz pića. Takođe, viski se može razblažiti s vodom ili sa sodom pošto ova mešavina tokom žege osvežava, ali i godi konzumentu. Naravno, trebalo bi voditi računa o razmeri alkohola i vode. Nekoliko kapi sode ili vode obično se preporučuje pri ispijanju single malt viskija. Zahvaljujući vodi izbijaju svi aromati na površinu, te destilat dobija na kvalitetu.

Posebna čaša za viski sa ledom

Čaše isto tako imaju važnu ulogu pošto i veličina, oblik, dubina i širina utiču na aromu destilata. Ukoliko je čaša previše duboka „putovanje viskija“ će biti predugo i „ubiće“ aromu pića. Ako konzument želi da uživa u maksimalnoj aromi koju poseduje viski trebalo bi da koristi i određeni tip čaše.  Čaša za viski je obično prozirna, da bi se jasno videla boja pića, i dovoljno je velika, ali ne i prevelika. Preporuka je da telo čaše bude šire na sredini, a da se sužava ka vrhu, jer se samo tada aroma pića usmerava ka nosu. Kada je otvor čaše previše širok, deo mirisa i arome će se rasuti po prostoriji i zbog toga konzument neće osetiti sve lepote aromatskih svojstava koje pruža viski. Čaša koja ispunjava kriterijume jeste glencairn. Ukoliko nemate ovu čašu, može da posluži bilo koja u obliku cveta lale, odnosno čaša copita. Tradicionalne tumblers čaše, sa ravnim ivicama i širokim otvorom, odlične su za konzumaciju viskija sa sodom ili pak sa ledom.

Sledite ova pravila

I bez obzira na to, kako je najbolje piti viski, da li viski pijete čist, sa sodom, vodom ili ledom, nikad ga ne ispijajte na „na ex“.  Bilo da ga pijete sa ledom ili bez njega, pre nego što uzmete gutljaj prvo izdahnite i prinesite čašu nosu. Zatim, udahnite miris kako biste osetili punu aromu, a potom opet izdahnite. Kada udahnete uzmite i gutljaj pića, ali nipošto ga nemojte progutati istog trenutka. Ostavite ga nekoliko sekundi u ustima i izvrtite ga preko jezika. Tek pošto osetite svaku notu i teksturu, progutajte ga. Na kraju ponovo izdahnite, pa sačekajte malo da se sve slegne i uradite to ponovo. Ovo je osnovna metoda uživanja u viskiju. Naravno, vi ne morate ovako da ga pijete, bitno je da uživate u njemu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu