DŽIN Starina Novak Barik

DŽIN Starina Novak Barik

Džin Starina Novak Barik ima kompleksan ukus i miris, a prilikom ispijanja prepliću se note hrastovine i kleke

Britanski vojnici su pili džin. Reč je o vojsci koja se borila u Centralnoj Evropi tokom tridesetogodišnjeg rata. Pili su džin kako bi se zagrejali. Pojedini su ga odnosili i kući. Destilacija se u to vreme slabo obavljala u Engleskoj. Međutim vremenom je proizvodnja porasla. Zato je bilo destilata sumnjivog porekla. Bez obzira na to u to vreme novo piće postalo je veoma popularno. Posebno kod siromašnih. Zato je Velika Britanija počela da se suočava sa zloupotrebom džina. Problem rešavaju uvođenjem akta o džinu i skupim licencama za destilovanje i prodavanje. Nakon nemira koji su zbog toga usledili, Britanija uvodi novu politiku. Razumno visoke cene, prilagođene akcize i licencirane trgovce. Trgovci su pod nadzorom sudije, a takva je situacija i danas.

Džin iz Srbije

U Srbiji se takođe proizvodi džin. Jedna od destilerija je i destilerija Hajduk Spirit. Njen vlasnik je Marko Srdanov. On je rođen u Beogradu, ali su ga kao osmogodišnjaka roditelji odveli u Australiju. Međutim, vraća se u Srbiju u selo Jovac. Ovo selo se nalazi kod Kraljeva. Ovde na dedovini otvara destileriju Hajduk Spirit.

Džin nazvan po hajduku

U ponudi ima i džin Starina Novak Barik. Ovaj džin je domaća verzija London Dry džina. Inspirisan je poznatim istoimenim hajdukom.  Džin Starina Novak Barik je odležao u bačvama od srpskog hrasta. I to najmanje 6 meseci. Nakon odležavanja dobija svojstven profil ukusa i arome džina.

Džin sa aromom lincure

Džin Starina Novak Barik poseduje visok nivo složenosti i kompleksnosti. U ovom džinu arome kleke se spajaju sa karakteristikama hrastovine. Taj dodatni proces ga čini fenomenalnim kada se pije čist. Podseća na rakiju klekovaču. Međutim ima i kompleksnost ostalih biljaka. Posebno je izražena lincura u London Dry verziji. Ima slatkasto ljutkast ukus, s  podlogom vanile, kleke i lincure.

Servira se jako rashlađen.

 

Stil London Dry Barrique

Alkohol 40%

Temperatura serviranja 5 ˚C

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu