DŽIN Starina Novak Barik

DŽIN Starina Novak Barik

Džin Starina Novak Barik ima kompleksan ukus i miris, a prilikom ispijanja prepliću se note hrastovine i kleke

Britanski vojnici su pili džin. Reč je o vojsci koja se borila u Centralnoj Evropi tokom tridesetogodišnjeg rata. Pili su džin kako bi se zagrejali. Pojedini su ga odnosili i kući. Destilacija se u to vreme slabo obavljala u Engleskoj. Međutim vremenom je proizvodnja porasla. Zato je bilo destilata sumnjivog porekla. Bez obzira na to u to vreme novo piće postalo je veoma popularno. Posebno kod siromašnih. Zato je Velika Britanija počela da se suočava sa zloupotrebom džina. Problem rešavaju uvođenjem akta o džinu i skupim licencama za destilovanje i prodavanje. Nakon nemira koji su zbog toga usledili, Britanija uvodi novu politiku. Razumno visoke cene, prilagođene akcize i licencirane trgovce. Trgovci su pod nadzorom sudije, a takva je situacija i danas.

Džin iz Srbije

U Srbiji se takođe proizvodi džin. Jedna od destilerija je i destilerija Hajduk Spirit. Njen vlasnik je Marko Srdanov. On je rođen u Beogradu, ali su ga kao osmogodišnjaka roditelji odveli u Australiju. Međutim, vraća se u Srbiju u selo Jovac. Ovo selo se nalazi kod Kraljeva. Ovde na dedovini otvara destileriju Hajduk Spirit.

Džin nazvan po hajduku

U ponudi ima i džin Starina Novak Barik. Ovaj džin je domaća verzija London Dry džina. Inspirisan je poznatim istoimenim hajdukom.  Džin Starina Novak Barik je odležao u bačvama od srpskog hrasta. I to najmanje 6 meseci. Nakon odležavanja dobija svojstven profil ukusa i arome džina.

Džin sa aromom lincure

Džin Starina Novak Barik poseduje visok nivo složenosti i kompleksnosti. U ovom džinu arome kleke se spajaju sa karakteristikama hrastovine. Taj dodatni proces ga čini fenomenalnim kada se pije čist. Podseća na rakiju klekovaču. Međutim ima i kompleksnost ostalih biljaka. Posebno je izražena lincura u London Dry verziji. Ima slatkasto ljutkast ukus, s  podlogom vanile, kleke i lincure.

Servira se jako rashlađen.

 

Stil London Dry Barrique

Alkohol 40%

Temperatura serviranja 5 ˚C

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Rakija ognjena medovina

RAKIJA Ognjena Medovina

Rakija Ognjena Medovina dobija se od jabukovače sa medom i blagog je slatkastog mirisa i ukusa Medovača je popularna rakija.

Tekila Agavita

TEKILA Agavita blanco

Jedna legenda kaže kako su još u 19. veku, za vreme pandemije gripa, lekari preporučivali pacijentima da piju tekilu sa

KONJAK Skenderbeg

KONJAK Skenderbeg

Konjak Skenderbeg pravi se od destilata zrelog grožđa, odležava tri godine u hrastovim buradima i ima vrlo finu i specifičnu

Nirvana Zaric

RAKIJA Zarić Vilijamovka

Nirvana iz destilerije Zarić je vrhunska domaća rakija od kruške vilijamovke, kristalno providne boje, nežna i suptilna i na mirisu

nikka viski

VISKI Nikka from the Barrel

Decembar je mesec slava, mesec kada svodimo račune i planiramo iduću godinu, prvi mesec zime, ali i mesec kojim završavamo jednu i ulazimo u drugu godinu. Takođe, decembar je i mesec kada čekamo Novu godinu, te mesec koji svi smatramo na neki način posebnim i uzvišenim.

Votka Finlandia

VOTKA Finlandia Classic

Votka Finlandia Classic napravljena je od ječma, koji sazreva pod „ponoćnim sunce“ – Zato je veoma čistog ukusa Votka je

RAKIJA Big Plum Gold

RAKIJA Big Plum Gold

Rаkijа Big Plum Gold je šljiva prepečenica, oplemenjena sa komadićima jestivog zlata U Srbiji se preferiraju voćne rakije. Najčešće od

SAZNAJTE Kako da prepoznate dobar viski

Vekovima su destilerije učile kako drvo utiče na ukus viskija i zadnjih decenija je primetno  da su savladale umetnost igranja sa različitim tipovima i veličinama

RAKIJA ŠAMAR Rakija o kojoj se priča

Šamar nije samo rakija, Šamar je brend koji poštuje nasleđe i tradiciju, dok istovremeno donosi dašak svežine i inovacije u urbani, živahan i moderan gradski