DŽIN Starina Novak Barik

DŽIN Starina Novak Barik

Džin Starina Novak Barik ima kompleksan ukus i miris, a prilikom ispijanja prepliću se note hrastovine i kleke

Britanski vojnici su pili džin. Reč je o vojsci koja se borila u Centralnoj Evropi tokom tridesetogodišnjeg rata. Pili su džin kako bi se zagrejali. Pojedini su ga odnosili i kući. Destilacija se u to vreme slabo obavljala u Engleskoj. Međutim vremenom je proizvodnja porasla. Zato je bilo destilata sumnjivog porekla. Bez obzira na to u to vreme novo piće postalo je veoma popularno. Posebno kod siromašnih. Zato je Velika Britanija počela da se suočava sa zloupotrebom džina. Problem rešavaju uvođenjem akta o džinu i skupim licencama za destilovanje i prodavanje. Nakon nemira koji su zbog toga usledili, Britanija uvodi novu politiku. Razumno visoke cene, prilagođene akcize i licencirane trgovce. Trgovci su pod nadzorom sudije, a takva je situacija i danas.

Džin iz Srbije

U Srbiji se takođe proizvodi džin. Jedna od destilerija je i destilerija Hajduk Spirit. Njen vlasnik je Marko Srdanov. On je rođen u Beogradu, ali su ga kao osmogodišnjaka roditelji odveli u Australiju. Međutim, vraća se u Srbiju u selo Jovac. Ovo selo se nalazi kod Kraljeva. Ovde na dedovini otvara destileriju Hajduk Spirit.

Džin nazvan po hajduku

U ponudi ima i džin Starina Novak Barik. Ovaj džin je domaća verzija London Dry džina. Inspirisan je poznatim istoimenim hajdukom.  Džin Starina Novak Barik je odležao u bačvama od srpskog hrasta. I to najmanje 6 meseci. Nakon odležavanja dobija svojstven profil ukusa i arome džina.

Džin sa aromom lincure

Džin Starina Novak Barik poseduje visok nivo složenosti i kompleksnosti. U ovom džinu arome kleke se spajaju sa karakteristikama hrastovine. Taj dodatni proces ga čini fenomenalnim kada se pije čist. Podseća na rakiju klekovaču. Međutim ima i kompleksnost ostalih biljaka. Posebno je izražena lincura u London Dry verziji. Ima slatkasto ljutkast ukus, s  podlogom vanile, kleke i lincure.

Servira se jako rashlađen.

 

Stil London Dry Barrique

Alkohol 40%

Temperatura serviranja 5 ˚C

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

TEKILA Cabo Wabo

TEKILA Cabo Wabo

Tekila Cabo Wabo stekla je planetarnu slavu zahvaljujući frontmenu grupe Van Halen, a evo i zbog čega Od svih žestokih

VOTKA Windspiel Barrel

VOTKA Windspiel Barrel

Votka Windspiel Barrel Potato Premium proizvodi se od specijalne sorte krompira i zato ima blago zemljani ukus Želite tamniji ten.

TEKILA Don Julio Blanco

TEKILA Don Julio Blanco

Tekila Don Julio Blanco je visokokvalitetna bela tekila i ona je flaširana odmah nakon destilacije, kako bi se održao što

DŽIN The London No 1

DŽIN The London No 1

Džin The London No 1 je u vlasništvu španske kompanije Gonzales Byass i specifičan je po začinskom ukusu mediteranskog bilja

Sausage Tree

VOTKA Sausage Tree

Znate li da se Votka Sausage Tree Pure Irish proizvodi se isključivo od divljih biljaka Votka je alkoholno piće koje

VISKI Ardbeg 10 YO

VISKI Ardbeg 10 YO

Viski Ardbeg 10 YO sa dominantnom notom treseta prava je poslastica za ljubitelje viskija I danas se vodi debata gde

RUM – Piće koje su proslavili gusari

Kvalitet prvobitnog ruma nije bio ni blizu ovom današnjem, jer je bio opor, žestok, slatkast, nepročišćen,  jednom destilovan i zato je samo jedan gutljaj obarao

DOBRA RAKIJA – Rakija Gorda

Da u Srbiji postoji dobra rakija, nije nikakva vest, ali da postoje rakije koje su visoko kotirane u premium segmentu spirita – jeste ili možda

RAKIJA Ćirilica Šljiva

Rakija Ćirilica Šljiva stara je 12 godina i vrlo je karakterističnog ukusa U mnogim krajevima Srbije u svatove se zove buklijom. Buklija je zapravo čutura