Destilerija Braće Tomašević – Ognjena rakija

Tomasevic 1

Specifična aroma, ukus i miris rakije dobijaju se zahvaljujući tradicionalnom pristupu druge destilacije kada se posle vrenja, kljuk odvaja od prvenca i kada se zapravo hvata „srce“ rakije

U Zlatiborskom okrugu, na prostoru srednjeg Polimlja, smešten je gradić Prijepolje kojeg preseca dolina Lima. I ako malen, grad odiše bogatom istorijom, svežim vazduhom i gostoprimljivim domaćinima. Nadaleko su poznati i po odličnim specijalitima od teletine, a još su čuveniji po tradicionalnoj domaćoj rakiji, koju skoro svaki domaćin peče u svom domaćinstvu za lične potrebe. Ipak kada se priča o nacionalnom brendu iz ovog kraja, jedna porodica se posebno istakla, a reč je o familiji Tomašević koja proizvodi rakije brenda Ognjena.

Rakija po receptu deda Vukosava

Destilerija je smeštena u selu Ivanje na samo pet kilometara od Prijepolja. Čim se nogom kroči u ovu domaćinsku kuću, ne mogu da se ne primete uredni voćnjaci, na kojima se uzgaja veći deo voća od kojih se proizvodi prefinjenog ukusa Ognjena rakija. Proizvodnja rakije nije im strana, jer se ona u njihovoj kući rakija peče od davnina i zato destilerija Braće Tomašević, čiji su osnivači braća Vukosav i Miloš, vro uspešno posluje kako u zemlji, tako i van njenih granica. U sklopu destilerije imaju i degustacionu salu, u kojoj svoje goste nesebično časte rakijama, uz koje obavezno serviraju specijalitete svojstvene za taj kraj. Ono što turiste posebno mami jeste besplatna degustacija i mogućnost najpovoljnije kupovine 20 vrsta voćnih rakija i likera. U sklopu posete destileriji gosti mogu da probaju i najukusnija jela polimskog, mileševskog i zlatarskog područja. Proizvodnja rakije od voća je njihova viševekovna porodična tradicija, a ljubav prema proizvodnji i trgovini ovog pića preneo im je deda Vukosav Tomašević, ugledni prijepoljski trgovac, koji se proizvodnjom i prodajom ovog žestokog alkoholnog pića bavio još na prelazu iz 19. u 20. vek.

Rakija po procesu proizvodnje dobila ime

Zato je potpuno logično bilo da braća Tomašević nastave ono što je deda Vukosav započeo, te se na srpskoj rakijskoj sceni kao registrovani proizvođači pojavljuju pre 12 godina i od tada do danas njihove rakije nižu samo uspehe. Ovako veliku popularnost su stekli zahvaljujući porodičnom poslu u kojem osim Vukosava i Miloša, učestvuju i njihove supruge i deca, a takođe ceo proces proizvodnje prati budno oko tehnologa.

– Mnogi nas pitaju zašto se rakija zove Ognjena. Odmah da kažem da ime nema veze sa našom porodicom – asocijacija na Ognjenu nam je došla od same proizvodnje rakije. Naime, rakija se peče na vatri, a kad dolazi do vrenja sve podseća na oganj. Naš kraj je poznat po tome što domaćini peku veoma jake rakije. Međutim mi se pridržavamo pravila, koje je uspostavilo Udruženje proizvođača prirodnih voćnih rakija – Srpska rakija, gde se poštuje svetski standard. Ognjena je prirodna rakija i proizvodi se na tradicionalan način, po receptu naših predaka. Pravimo je od najkvalitetnijih plodova voća, kontrolisanim vrenjem i dvostrukom destilacijom u bakarnim kazanima – navodi Vukosav Tomašević.

Tomaševići uhvatili srce rakije

Specifična aroma, ukus i miris rakije dobijaju se zahvaljujući tradicionalnom pristupu druge destilacije kada se posle vrenja, kljuk ili džibra odvajaju od prvenca i kada se zapravo hvata „srce“ rakije.  Prema rečima Vukosava Tomaševića, sve njihove rakije sadrže između 40 do 43 odsto alkohola, kako bi svima bile prijemčive prilikom konzumacije. Zato i ne treba da čudi što su rakije Ognjena pobrale mnogobrojne nagrade za kvalitet. Šampioni su kvaliteta Novosadskog sajma, višegodišnji su i šampioni Sajma šljiva u Osečini, pobednici su i na sajmovima u Ugljeviku i Gradačcu u Bosni i Hercegovini, a njihova rakija je šampionka kvaliteta za 2019, 2020 i 2021. godinu Poljoprivrednog sajma CROAGRO u Zagrebu. Ipak, ono čime se Tomaševići posebno diče jeste to što su na jednom od najvećih svetskih takmičenja u ocenjivanju kvaliteta jakih alkoholnih pića IWSC 2020 u Londonu, baš oni od 4.200 uzoraka dobili bronzanu medalju za rakiju od jabuke.

Tomasevic
Fensi ukusi sve više u modi

Inače, u ovoj destileriji se godišnje proizvede između 10 i 15 hiljada litara rakije, a u proizvodnom programu imaju rakiju od šljive, jabuke, dunje, kajsije, vilijamovke, divlje kruške, maline, kupine i rakiju od grožđa. Od specijalnih rakija proizvode medovinu, travaricu, lincuru, nanovaču, kantarion, kao i likere od maline, kupine, višnje, oraha i drenjka. Upitan da li je rakija od šljive njihov ponos, Vukosav kaže da je šljivova rakija generalno ponos Srbije i da se teži ka tome da ona postane nacionalni brend prepoznatljiv u svetu. Međutim, ističe da se poslednjih godina konzumenti, posebno oni mlađi, sve više okreću  ka fensi ukusima, poput rakije od maline i kupine. To i ne treba da čudi, jer rakija od maline Ognjena ima kristalno jasnu boju i lepog je voćnog mirisa, ali i finog malinastog ukusa.

Šljiva ostaje šljiva

– Šljiva je i dalje najprodavanija rakija, ali u poslednje vreme vrlo je interesantna i rakija od maline, koja se uglavnom pije pije kao dižestiv. Sve je popularnija i rakija od jabuke, koja je kod nas u Srbiji nepravedno zapostavljena. Mnogi možda i ne znaju da je jabuka vrlo zahvalno voće, jer destilat može da odležava mnogo duže u odnosu na šljivovu rakiju. Ukoliko se rakija od šljive duže ostavi u buradima, menja svoje osobine i čak može da izmeni boju, kao i da dobije masniju teksturu, dok to sa rakijom od jabuke nije slučaj. Konzumentima je interesantnog ukusa i rakija od divlje kruške, koju preporučujem da se pije kao aperitiv, ali pod uslovom da se ne preteruje. Kruška, a posebno divlja kruška, sama po sebi je „teško“ voće, pa ukoliko se pretera sa rakijom od divlje kruške dolazi do jačeg i neprijatnog pijanstva – naveo je Vukosav Tomašević.

Tomasevic
Edukacija konzumenata na prvom mestu

Inače, Tomašević se osvrnuo i na aktuelne probleme, uz napomenu da je u Srbiji puno rakije u ponudi iz „sive zone“, sa slabijim kvalitetom i znatno nižom cenom, ali da je on, kao i većina legalnih destilera, spreman na borbu protiv toga.  Vukosav i njegov brat se kao i većina drugih legalnih proizvođača rakije zalaže za suzbijanje sive ekonomije i crnog tržišta, kao i suzbijanja proizvodnje veštačke rakije od etanola sa aromatima.

– Na kraju krajeva, moramo zaštiti i edukovati kupce kako bi znali da naprave razliku između prave i lažne rakije. Da bi se dobila kvalitetna rakija potrebno je puno uloženog truda, ljubavi i rada, kao i mnoštvo stručnosti – zaključio je Tomašević.

Ognjena rakija bar šop

Kada se radi pošteno i ispravno uspeh ne može da izostane što potvrđuje i činjenica, da se rakije brenda Ognjena braće Tomašević iz Prijepolja izvoze u Crnu Goru, Sloveniju, Australiju i u nekoliko zemalja zapadne Evrope, a uskoro će se naći i na američkom tržištu. Srpski ljubitelji dobre rakije – rakiju Ognjena mogu da kupe u Ognjena Rakija Bar Shopu, koji se nalazi u Brankovoj 26 na Zelenom vencu u Beogradu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu