VESTI ZA HOBISTE Pročitajte na koji način kazan utiče na kvalitet rakije

DES Subotica

Hobi kazani su uređaji za destilaciju voćnih alkoholnih pića manjeg kapaciteta namenjeni za kućnu upotrebu

Nema te muške osobe u Srbiji koja bar jednom u životu nije probala da ispeče rakiju, jer to je tradicija koja se prenosi s kolena na koleno, a koja se uči od starijih generacija, dobrih tehnologa i onih koji imaju iskustva u proizvodnji rakije. Proizvodnja rakije se najčešće vezuje za seoska domaćinstva, mada je sve više ljudi koji žive u gradu, a koji je peku u svojim ili komšijskim vikendicama, koju kasnije s ponosom ponude rodbini i prijateljima.

Rakija od zrelog voća

Kako kod konzumacije, tako i kod pečenja rakije veoma je bitan izbor polodova, a vrlo je važno da voće bude zrelo pre pripreme komine. Ukoliko se peče rakija od šljiva plodovi se sakupljaju sa zemlje, dok je kod grožđa malo drugačija filozofija pripremanja komine, jer dobra loza trpi i do 20 odsto takanja vina. Takođe, i druge vrste voćnih rakija moraju biti pečene od zrelog voća, ukoliko se želi dobar rezultat. Što je voće zrelije to više šećera sadrži, pa će i količina i kvalitet rakije biti na višem nivou.

Eksperiment sa upaljačem

Mnogi hobisti pri pečenju rakije koriste širometre kako bi izmerili količinu šećera u komini, ali postoji i nadaleko čuveni eksperiment sa upaljačem ili šibicama koji su nekada davno koristili stari majstori. Naime, kada se voće ostavi da odstoji u buretu, počinje proces fermentacije, a nakon prestanka vrenja, uzima se šibica ili upaljač i postavlja iznad komine, ako se plamen gasi znači da komina još uvek vri. Ukoliko se ne gasi, znači da već tog dana možete peći rakiju. Sve više ljudi koristi preporuke profesora i komini dodaje kvasac kako bi se podstakao proces vrenja. Bilo kako bilo, voće neće propasti i ukoliko ostane neki dan više u buretu, ali nemojte preterivati sa čekanjem.

Loženje kazana

Može se reći da je najveća majstorija prilikom pečenja rakije zapravo loženje vatre. Greške u loženju, neodržavanje dobre vatre i zagorevanje doveli su do toga da se sve češće prave i koriste moderniji plinski kazani. Kod njih se temperatura reguliše pomoću regulatora, pa je kompletan postupak u mnogome jednostavniji. Kod tradicionalnih kazana oprezno rukovanje podrazumeva ravnomerno loženje, odnosno vatra ne sme prestati da gori niti se sme previše ložiti pod kazan. Proces destilacije alkohola dešava se tako što se džibra pretvara u paru, koja potom pomoću lule – spojne cevi ulazi u hladnjak napunjen vodom. Ova voda služi da se para ohladi i kondenzuje u alkoholno piće.

Moderni prohromski hladnjak

Klasični, dobro poznati pocink hladnjaci zapremine 200, 300, 400 litara, kondenzuju pomoću bakarne spirale sa 5 ili 6 navoja. Kao adekvatna zamena za ove modele hladnjaka pojavili su se prohromski protočni hladnjaci. Hladnjak funkcioniše na osnovu konstantnog protoka vode koja cirkuliše između parovodnih cevi. Plašt hladnjaka je sastavljen od vodotpornog prohrom lima, koji umesto jedne spiralne sadrži 18 vertikalnih cevi. Protočni princip rada omogućuje preciznije hlađenje i značajnu uštedu vode, a razlika u kvalitetu materijala od koga je izrađen novi tip hladnjaka je očigledna.

DES Subotica

Preporuke za izbor kazana

S obzirom da se na tržištu mogu pronaći kazani izrađeni od različitih metala definitivno je prva preporuka bakarni kazan imajući u vidu da je bakar najbolji provodnik toplote. Svi delovi kazana koji dolaze u kontakt sa fermentisanom voćnom masom, parom ili samim destilatom, moraju biti izrađeni od najkvalitetnijeg elektrolitičkog bakra. Bakar je veoma dobar provodnik toplote, otporan na dejstvo organskih kiselina i veoma dobro utiče na ukus i miris destilata, dokazano bolje od bilo kog drugog metala. Sledeća preporuka bi svakako bila manji kotao za kreiranje recepata prepoznatljivog ukusa, koji bi se takođe koristio za prepek, i na posletku kazan većih kapaciteta određen prema količini voća koju će tokom godine korisnik obrađivati.

Kompanija DES Subotica preporučuje

Iz kompanije DES poručuju: ’’Kvalitet krajnjeg destilata zavisiće od kvaliteta pripremljene komine kao i od kazana koji koristite. Kazan je sredstvo za rad, koje se prenosi generacijski, stoga mora biti adekvatno napravljeno. Desetine hiljada zadovoljnih korisnika u godinama iza nas svedoče da uz adekvatno zagrevanje kotla i mešanje komine svaki kotao može trajati decenijama. U našoj ponudi možete pronaći tradicionalne i kotlove sa kolonom. Što je najvažnije, uvek možete računati na posle-prodajnu uslugu, tri godine garancije i besplatnu isporuku na kućnu adresu.’’

Podelite članak

PROČITAJTE I:

DŽIN The London No 1

DŽIN The London No 1

Džin The London No 1 je u vlasništvu španske kompanije Gonzales Byass i specifičan je po začinskom ukusu mediteranskog bilja

Votka Keglevich

VOTKA Keglevich šumsko voće

Neodoljivi spoj votke Keglevich i šumskih bobica rasplamsava čula ukusa i mirisa, te čini da se votka Keglevich šumsko voće

Conquistador Silver

TEKILA Conquistador Silver

Tekila Conquistador Silver vrlo je cenjena tekila, koja se proizvodi u ograničenoj seriji    Možda ne znate, ali tekila ima zdravstvene

DŽIN Le Tribute

DŽIN Le Tribute

Džin Le Tribute je klasičan London dry gin, sa finim primesama limete, kore pomorandže i limuna i kumkvata Džin je

SAZNAJTE Kako da prepoznate dobar viski

Vekovima su destilerije učile kako drvo utiče na ukus viskija i zadnjih decenija je primetno  da su savladale umetnost igranja sa različitim tipovima i veličinama

RAKIJA ŠAMAR Rakija o kojoj se priča

Šamar nije samo rakija, Šamar je brend koji poštuje nasleđe i tradiciju, dok istovremeno donosi dašak svežine i inovacije u urbani, živahan i moderan gradski