Turska je zemlja jela i pića, zemlja uživanja i neverovatnih gastronomskih ponuda. Tursku često nazivaju zemljom najraznovrsnije kuhinje, a neki od najboljih svetskih poznavalaca gastronomije tvrde da je Turska kuhinja najbolja na svetu. Možda je pretenciozno reći da je turska kuhinja najbolja na sveta, ali nije daleko od istine tvrditi da je jedna od najboljih
Turska je ogromna zemlja, koja jednim delom pripada evropskom, a drugim, onim većim delom, azijskom kontintentu. Turska je zemlja bogate istorije i nekadašnja velika sila, koja je gospodarila delom tadašnje Evrope i Azije. Turska je zemlja kontrasta, kao i sve mediteranske zemlje, i danas je u Turskoj moguće videti vrhunac svetske tehnologije, ali i ruralna područja koja nas iznenade svojim načinom života. Takođe, ovo je zemlja prepuna arheoloških lokaliteta, iz bliže ili dalje istorije, ali i zemlja neverovatne prirode.
Turska je takođe zemlja najraznovrsnije, a neki kažu i najbolje kuhinje. Zaslugu za ovo sigurno duguje svom geografskom položaju i svojoj dugoj kolonijalnoj istoriji. Turska je sekularna država, iako je dominantno muslimanska, i u Turskoj ne važe strogi šerijatski zakoni. Važno je istaći i da je Turska sigurna zemlja i da se jako vodi računa o sigurnosti turista.
Ova zemlja velike prihode uzima od turizma i turizam je jedna od važnijih privrednih grana u Turskoj. Upravo iz tog razloga, turizam u Turskoj je razvijen i prevashodno baziran na ogromnim, moderno uređenim rizortima, koji većinski funkcionišu na bazi all inclusive i ultra all inclusive ponudama. Ovi rizorti nalaze se duž obale Mediterana i na Egejskom moru.
Zbog svoje geografske pozicije, Turska je nažalost pod jakim uticajem klimatskih promena i tokom letnje sezone temperature su izuzetno visoke. Međutim, tokom septembra, a posebno u oktobru i novembru, temperature su prijatne i mora su topla, te je naša preporuka da posetite neko od turskih letovališta baš u ovo vreme. Još jedan razlog za posetu turskim letovalištima u post sezoni su i cene, koje znaju da budu i do 50 odsto jeftinije u odnosu na sezonu.
Rizorti Mediterana i Egejskog mora
Kao što smo naveli, većinski turizam koji zanima srpske građane odvija se u turskim rizortima. Ovi često mega rizorti poređani su u blizini gradova na Egejskom moru i Mediteranu. Ima ih jako puno, a u ponudi srpskih turističkih agencija je desetak. Za bilo koji da se odlučite, nećete pogrešiti, jer su svi relativno slični i bazirani na sličnim ponudama. Takođe i konfiguracija terena na kom se nalaze je slična.
Naša preporuka je da prilikom odlaska u Tursku tokom septembra, oktobra ili novembra, ne idete u sopstvenoj režili ili preko Booking-a već preko neke od srpskih agencija koje su se specijalizovale za Tursku. Postoji dve agencije koje to veoma ozbiljno rade i koje u ponudi imaju nekoliko rizorta na dobro infrastukturno povezanim lokacijama. Takođe, svi rizorti koji su u ponudi ovih agencija na periferiji su većih turističkih mesta, ali i istorijsko poznatih lokaliteta. To znači da ne morate svo vreme biti u rizortu, već možete da se prijavite na svakodnevno organizovane izlete. Međutim, sama ponuda u rizortima je interesantna i vezuje vas za njih.
Kada je reč o rizortima u koje najčešće idu srpski turisti, u cenu aranžmana sva ponuda vam je uračunata, a ponuda je često neverovatna – dostupne su vam peščane bele uređene plaže sa ležaljkama, suncobranima i baldahinima, smaragdno plavo plitko more, osveženja na plaži, voće i kokteli, savršeni doručak, nezamisliv ručak, najbolja večera i nekoliko interesantnih međuobroka, ali i usluge koje vam ne padaju na pamet, koje ne možete ni da zamislite i koje će vas ostaviti bez daha. Cene u ovim rizortima, koje podrazumevaju all inclusive i ultra all inclusive, nisu male ali nisu ni velike ako se uzme u obzir ponuda i nivo usluge. Međutim, ukoliko se odlučite za letovanje krajem septembra, u oktobru ili novembru, cene su znatno niže, a usluga nepromenja u odnosu na recimo jul ili avgust.
Spremite se za avanturu
Do turskih letovališta na Egejskom moru i Mediteranu možete otići svojim prevozom, avionom ili brodom.
Ukoliko ste za avanturu koju ćete pamtiti, krenite automobilom, ali budite spremni na bar dva dana puta. S obzirom da ćete provesti puno vremena na putu, dobro ga isplanirajte i proučite, odnosno neka vam fokus bude na dobrim saobraćajnicama, na kojima možete da stajete da odmorite, jedete i da se osvežite, te da bez problema možete da nađete mesto gde ćete noćiti. Put automobilom vas vodi preko Bugarske i Bosfora, gde prelazite u azijski deo Turske i nastavljate do odredišta na Egejskom ili Mediteranskom moru.
Do željenih turskih letovališta možete doći i brodom, odnosno kruzerima namenjenim za kraće aranžmane. Ovi kruzeri isplovljavaju iz jadranskih i pojedinih luka na grčkim morima i plove Mediteranom do destinacija u Turskoj. Od ukrcavanja do iskrcavanja na moru ste tri ili četiri dana i ovo mini krstarenje je neverovatan doživljaj. Pored najbolje usluge, bićete u prilici da vidite svu lepotu grčkih mora, grčkih ostrva i Mediterana. Ovi putnički transferi uopšte nisu jeftini, ali vam pružaju predivno iskustvo.
Najbrži put do željenih rizorta u Turskoj je avionom. Sa Surčina prema turističkim destinacijama na turskoj obali Egejskog mora i Mediterana leti više aviona dnevno i to i u sezoni, ali i krajem septembra, tokom oktobra i novembra. Skoro svako veće tursko letovalište ima aerodrom u blizini, s kog organizovano krećete mini busevima prema željenom rizortu.
Savršeni gastro par Turske
Turska je zemlja jela i pića, zemlja uživanja i neverovatnih gastronomskih ponuda. Tursku često nazivaju zemljom najraznovrsnije kuhinje, a neki od najboljih svetskih poznavalaca gastronomije tvrde da je Turska kuhinja najbolja na svetu. Možda je pretenciozno reći da je turska kuhinja najbolja na sveta, ali nije daleko od istine tvrditi da je jedna od najboljih. Ono što karakteriše tursku kuhinju je različitost namirnica i začina. Neke od najneverovatnijih kombinacija u ponudi su u turskim restoranima i upravo ova jela ostavljaju bez daha. Nemojte se iznenaditi ako vas u Turskoj ponude obrokom u kom je pomešano meso, voće, povrće i začini za koje nikada niste ni čuli, a koji zajedno daju primarne, sekundarne i tercijarne ukuse koji stvaraju magiju i potpuno zaokupe sva vaša čula.
Svakako ne propustite da probate turske ćufte, sarme u vinovom lišću, kebab, ali i jela čudnih naziva koja su prisutna u većini turskih restorana i koja služe uz neverovatne priloge i iste takve začine. Ako imate vremena, a na odmoru ga sigurno imate, prepustite se čaroliji predjela, glavnog jela i dezerta, koja u turskim restoranima zna da traje i po nekoliko sati i shvatite iz prve ruke zašto za tursku kuhinju tvrde da je najbolja na svetu.
Kada je reč o pićima koja ćete sljubiti uz vaš obrok, tu sledite tursku tradiciju i budite mudri. Uvek imajte na umu da je Turska muslimanska zemlja i da možda ne bi trebalo da konzumirate alkoholna pića u ovoj zemlji. Da budemo potpuno jasni, turski restorani nude alkoholna pića i niko vam neće zameriti ako ih konzumirate, ali bi možda uz njihova jela trebalo da pijete njihova tradicionalna bezalkoholna pića. Mi vam predlažemo da ne budete stidljivi, već da pitate uvek nasmejane konobare šta da popijete uz sledove hrane koje ste naručili ili koje su vam preporučili. U ponudi svakog restorana je turski čaj, turska kafa, sahlep, ayran, boža, kefir i repa. Zatim tu su šerbeti od ruže, hibiskusa, ali i nekih azijskih biljaka za koje Evropljani nikada nisu ni čuli.
Ukoliko ipak smatrate da obrok bez alkohola nije vrhunski obrok i da ozbiljan obrok mora da ima pratnju u jakim alkoholnim pićima, koktelima i miksevima, turski restorani ponudiće vam velik broj jakih alkoholnih pića, veliki broj savršenih koktela, odlično balansirane miksove, te turska i inostrana piva i vrhunska vina iza kojih stoje najbolje turske i svetske vinarije.