TEKILA Agavita blanco

Tekila Agavita

Jedna legenda kaže kako su još u 19. veku, za vreme pandemije gripa, lekari preporučivali pacijentima da piju tekilu sa solju radi bržeg oporavka

Tekila je alkoholno piće koje se proizvodi u okolini Tekile, grada koji se nalazi u zapadnomeksičkoj državi Halisko. Tekila je karakteristična po tome što se pravi od biljke plave agave i sadrži između 35 i 55 odsto alkohola.

Tekila u pet kategorija

Tekila je kvalifikovana u pet kategorija i to oro ili zlatnu, gde je reč je o mladoj i iskvarenoj tekili što znači da se u nju dodaju karamel, šećer ili glicerin tako da po ukusu liči na starije tekile. Zatim na belu ili srebrnu, koja je po pravilu bele boje. Reposado tekila je odležala minimalno dva meseca, ali kraće od godinu dana u hrastovoj buradi. U ovoj kategoriji je i anjeho ili stara (određeno godište) tekila koja je odležava minimalno godinu dana, ali manje od 3 godine u hrastovoj buradi i ekstra anjeho (ekstra stara) tekila koja je odležala minimalno 3 godine u hrastovoj buradi. Ova kategorija uvedena je u martu 2006. godine.

Tekila i mitovi

Jedna od interesantnih zabluda je da pojedine tekile imaju crva u flaši. Reč je o vrsti moljca, pod nazivom Hypopta agavis, koji živi na agavi, a ukoliko se on pronađe u biljkama tokom procesa proizvodnje rezultuje nižim kvalitetom proizvoda.

Tekila Agavita

Tekila Agavita spada u kategoriju Blanco – bela tekila i bistrog je izgleda, te zaslađena aromom agave. Proizvođač ove tekile je Cooperativa Tequilera La Magdalena, koji se nalazi u saveznoj državi Halisiko, u opštini Tequila.

Reč je o vrlo aromatičnoj tekili koja sadrži arome mentola, bibera i paprika, svetle je boje, a u ukusu se oseti agava koja ima veoma oštar okus s dugom toplom završnicom.

Ova tekila je pravi predstavnik Meksika i obično se konzumira sa limunom i solju. Preporuka je da se lizne so, zatim ispije tekila i na kraju se posisa kriška limuna.

 

Stil Tekila Blanko

Alkohol 37%

Temperatura serviranja – 13 ˚C

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Dzin Tanqueray

DŽIN Tanqueray Nº Ten

Džin Tanqueray Nº Ten je ultra premium džin – vrlo je pitak i kremaste je teksture Džin ima viševekovnu tradiciju.

RAKIJA Servia Malina

RAKIJA Servia Malina

Rakija Servia Malina je nešto što do sada niste bili u prilici da probate Škoti se ponose viskijem. Francuzi uvažavaju

Rakija Pruna Loza

RAKIJA Pruna Loza

Rakija Pruna Loza vrhunski je destilat, koji je odležavao čak šest godina u buradima od nemačkog hrasta S dolaskom toplijeg

SPIRIT STYLE FESTIVAL PREDSTAVLJA Quince Royal

Quince Royal, porodična kraft destilerija, fokusirana je na proizvodnju samo jednog proizvoda – rakije od dunje ultra premium kvaliteta Najtamburaškije selo u Srbiji – Deronje,