SAZNAJEMO Srbija dobila single barrel rakije

Single barrel rakija

Saznajemo da je Srbija dobila single barrel rakije i otkrivamo vam kako je destilerija Pruna eksperimentisanjem došla do super premium rakija

Od kada je s Osmanlijskim carstvom stigla u Srbiju, pa sve do danas rakija je ponos i dika svih srpskih domaćinskih kuća. Zahvaljujući opet Turcima i voće poput šljive, kajsije ili recimo kruške – stiglo je na naše podneblje, a u isto vreme počelo je uvođenje bakarnih kazana u proizvodnju žestokog alkoholnog pića, bez kojih ni danas ne može da se zamisli pečenje rakije. Srpski seljani se u tom periodu sve više okreću ka proizvodnji rakije od raznog voća, mada se od svih voćnih destilata jedan posebno istakao. Naravno reč je o rakiji od šljive, koja je bez premca najpopularnija voćna rakija, kako u Srbiji, tako i van granica zemlje. Ništa čudno, jer je rakija od šljive poznata po tome što vrlo lepo sazreva u drvenim buradima koja ne moraju isključivo da budu hrastova, mada je ova vrsta buradi najčešće u upotrebi. Sazrevanjem, rakija od šljive dobija na svom kartakteru i aromi i već posle nekoliko godina odležavanja dobija odlike spirita koji može da parira najfinijem  francuskom konjaku. Pojedine domaće destilerije koriste tri ili četiri različite vrste drveta u procesu sazrevanja rakije od šljive. Međutim, samo je jedna odvažila u Srbiji i otišla korak dalje, jer njihovi destilati stare u buradima u kojima je odležavalo vino, ali i tekila i džin. Zbog ovakvog načina odležavanja dobijaju plemenitu i prefinjenu singl barrel rakiju čiji ukus ne može da se opiše rečima – jednostavno single barrel rakija od šljive, ali i rakija od višnje mora da se proba. Ovu novinu u „nadogradnju ukusa i arome“ u našu zemlju uvela je destilerija  i vinarija Pruna, koja se nalazi između Golupca i Kučeva, u selu Vuković, gde je priroda ostala netanuta i gde po rečima meštana sazreva najslađe voće.

Destilerija Pruna – Tradicija u sinergiji sa modernom tehnologijom

Sve je počelo davne 1934. godine kada je deda Bogica Ilić pekao nadaleko čuvenu rakiju od koje je prehranjivao porodicu. Ova duga porodična tradicija nije se ugasila, a sve zahvaljujući Bogičinom unuku Slobodanu Iliću, uspešnom biznismenu koji je hrabro nastavio da korača putem koji su mu utkali deda, a kasnije i otac. Slobodan se pored svog uspešnog biznisa, koji je izgradio u inostranstvu, vratio na rodnu grudu kako bi destileriju podigao na viši nivo, udahnuvši svojim rakijama novu dimenzuju i nove ukuse. Ilić je osavremenio destileriju i odvažio se na hrabar korak, te je po ugledu na svetske destilerije krenuo da proizvodi singl barrel voćne rakije. Poseban akcenat stavljaju na rakije od šljive, jer i sama reč pruna na vlaškom jeziku znači šljiva što jasno ukazuje koliko je ovo voće cenjeno u čitavoj Srbiji.

– Želeli smo da probamo nešto novo i da na neki način da eksperimentišemo sa destilatima, kako bismo kasnije dobili vrhunsku singl barrel rakiju koja bi zadovoljila i najistančaniji ukus ljubitelja i poznavalaca ovog pića. Da bismo dobili rakije vrhunskog kvaliteta veoma vodimo računa o svakom segmentu proizvodnje. Sve to se odnosi i na berbu voća, sečenje i na kraju pečenje i odležavanje rakija. Posvećeni smo podjednako svakoj fazi proizvodnje single barrel rakija, jer samo na taj način finalni proizvod može da parira ekskluzivnim svetskim spiritima.  Međutim, mi na neki način i eksperimentišemo i pioniri smo ove priče u Srbiji baš kada je u pitanju rakija. Istini za volju ovakva proizvodnja predstavlja i svojevrstan rizik, jer nikada ne znamo kakav će se finalni proizvod dobiti. Mada ovakva rakija ne može da ispadne loša, jer odležava u buradima vrhunskog kvaliteta – priča za Spirit Style magazin direktor destilerije Aleksandar Novaković dok nam s ponosom pokazuje kako se odvija ceo proces proizvodnje single barrel premium rakija.

Destilerija Pruna – Prestiž i ekskluziva

U ponudi imaju nekoliko single barel rakija – lozu, jabuku, višnju i naravno šljivu, koja je neprikosnovena kraljica među svim rakijama. Prema rečima Novakovića, single barrel destilati su i u svetu poznati po tome što odležavaju samo jednom u visokokvalitetnom buretu, koje se kada se rakija pretoči u flaše, više ne koristi. Upravo takav način odležavanja čini je prestižnom i ekskluzivnom. Ovakav proces proizvodnje mogao bi srpsku šljivu da postavi na sam tron luksuznih pića u čitavom svetu, jer je reč o unikatnim rakijama koje se proizvode u malim serijama i zato svaka od njih ima specifične senzorne karakteristike.

– Single barrel rakije pravimo isključivo od voća iz naših voćnjaka, gde biramo  samo kvalitetne plodove i sa odabranih parcela. Zatim se kroz prirodno vrenje i destilaciju u bakarnim kazanima iz plodova izdvaja aromatski profil. Ono što single barrel rakiju odvaja od drugih jeste burad, jer upravo je odležavanje čini prestižnom – objašnjava naš sagovornik.

Nakon dugogodišnjeg sazrevanja u posebno izabranim buradima ove specifične i cenjene rakije dobijaju svoj karakter i identitet. A ništa od ove priče ne bi bilo da se akcenat ne stavlja na sazrevanje u drvenim buradima. Kako bi dobili liniju single barrel rakija vrhunskog kvaliteta osim najboljeg srpskog hrasta iz istočne Srbije, koriste i burad iz Meksika u kojim je prethodno odležavala tekila, kao i burad od američkog hrasta ili burad koja potiču iz Nemačke, te burad u kojima je odležavalo šeri vino, ali i burad u kojima je odležavao džin.

– Slobodan Ilić, vlasnik destilerije Pruna, je hobista i strast mu je da nabavlja burad u kojima su odležavali svetski vrhunski destilati. Zato i jeste došao na ideju da spoji lepo i koristno, stoga  mogu slobodno da kažem da se mi praktično igramo sa destilatima, jer nikada ne znamo šta ćemo dobiti. U rakije se ne dodaju bonifikatori niti arome, ali u zavisnosti od kvaliteta i vrste bureta, tek nakon dve godine počinje da se nazire ukus koji će jednog dana imati single barrel rakija – objašnjava Novaković i otkriva da će uskoro u proizvodnoj liniji imati još osam ukusa single barrel rakija.

Destilerija Pruna – Rakija od šljive u single barrel buradima

Upitan da li njihova single barrel rakija od šljive može da podigne generalno šljivovicu na viši nivo, te da ona stane uz rame sa francuskim konjakom, sagovornik odgovara da može, jer smatra da se svest ljudi menja, te spoznaju kako kvalitetne rakije služe isključivo za uživanje. Ističe da u tome i jeste suština, jer su ranije konzumenti naručivali rakiju za napijanje, dok su u drugim destilatima uživali, a sada se ta navika polako menja. I baš zato su i u destileriji Pruna rešili da promene ovu lošu naviku konzumenata.

– I ugostitelji su prepoznali kvalitet vrhunskih domaćih destilata od šljive i sve ih češće nude gostima, ali i mi u destileriji se trudimo da ljude na neki način edukujemo, kako bi oni u svakom momentu prepoznali kvalitet. Zato organizujemo grupne i pojedinačne posete gde gosti mogu da uživaju degustirajući naše proizvode. Zato ih kroz jedan zanimljiv način uvodimo u svet voćnih destilata, i ujedno ih učimo po čemu se to odležale rakije vrhunskog kvaliteta razlikuju od ostalih – saznajemo od sagovornika.

A pošto smo se obreli u ovoj destileriji, želeli smo da degustiramo single barrel rakiju od šljive odležalu šest godina, koja bi po svom kvalitetu mogla da parira najekskluzivnijim spiritima. Rakija od šljive, koja je odležala u buretu od Mendocino američkog hrasta, boje je ćilibara i pri prvom kontaktu osetile su se note kompota od šljiva, zrelog žutog voća, kajsije, ali i zrele šljive, kokosa, meda i cvetnih tonova. Ukus je teško dočarati, ali pokušaćemo – Dok se ispija, šljivovica donosi prijatnu voćnu kiselosti i floralnost koja joj daje plemenitu ekspresiju. Završnica nikako nije jednolična, jer arome u naknadnom ukusu dolaze u talasima, smenjujući tako cvet šljive, slatke začine, kompot od šljiva i kokos.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.