OTKRIVAMO Najbolji džin na svetu napravljen je u srpskom kazanu

DES Subotica

Jedan od najboljih London Dry džinova u svetu proizvodi se u zanatskoj destileriji Lyden iz Švedske

Džin je jedan od najpolularnijih destilata na svetu, a razlog tome je njegova prefinjena aroma koja se dobija od aromatičnog bilja. Omiljeno je piće i među  barmenima jer je veoma zahvalan u pripremi mikseva i koktela. Međutim, mnogi možda i ne znaju da je džin proizveden sasvim slučajno i to u 17. veku u Holandiji kada se prevashodno koristio u medicinske svrhe. Naime, u želji da pomogne ljudima koji su imali zdravstene probleme holandski lekar Francisko Silvius spojio je plodove kleke i drugog lekovitog bilja da bi kasnije sve to natopio u alkohol.

Džin se prvobitno koristio za lečenje

Lek od kleke je isprobao na pacijentima koji su imali problema sa bubrezima. Međutim na opšte zaprepašćenje doktora primećeno je da umesto da ga koriste za lečenje većina je krenula da ga ispija iz zadovoljstva. Iako se tada proizvodio jedino u Holandiji, zbog svog specifičnog ukusa ubrzo je preplavio i Englesku, zemlju koja je danas vodeći proizvođač ovog destilata. Najpolularnija vrsta džina jeste London Dry džin, a specifičan je po tome što se u njega ne dodaje šećer. Vrlo je popularan i plimutski džin koji se spravlja od miksa različitih biljaka. Međutim,  Engleska nije jedina država u kojoj se proizvodi kvalitetan Dry džin što potvrđuje i činjenica da se jedan od najboljih džinova u svetu proizvodi u zanatskoj destileriji Lyden, koja se nalazi u Ljungbiju mestu koje je smešteno u južnoj pokrajini Švedske Smalandu.

DES Subotica

Džin proizveden u srpskom kazanu

Ipak, 2021. godinu obeležio je džin proizveden u srpskom kazanu. Reč je o London Dry džinu koji je na takmičenju za najbolji džin na svetu poneo ovu laskavu titulu. Žiri se jednoglasno složio da je reč o moćnom džinu u kom dominiraju smolasti mirisi dobijeni iz bora. Kada se ispija na nepcu se oseti dobra izbalansiranost biljaka, dok u završnici dominiraju note narandže i bibera. Rodžer i Emil Lydén tvrde da je kazan zapravo okosnica svake destilerije, a upravo oni svoje destilate prave u srpskom kazanu koji se proizvodi u subotičkoj kompaniji DES. Zamislite samo miris džin tonika koji je napravljen po najboljoj recepuri u srpskom sistemu za destilaciju. DES kompanija glasi za najraznovrsnijeg proizvođača kazana za rakiju i druga alkoholna pića. Sa plasmanom na 5 kontinenata, možemo slobodno konstatovati da će se i mnogi drugi spirit brendovi hvaliti srpskim kazanima.

Mala zanatska destilerija pokorila svet

Ovu malu kraft destileriju su 2019. godine osnovali otac i sin Roger i Emil Liden, koji su sa puno žara počeli da proizvode organski zanatski džin koji je karakterističan po ukusu Smolanda. Ono po čemu se njih dvojica razlikuju od ostalih destilera leži u činjenici kako se svi njihovi destilati proizvode u malim serijama i sa pažljivo odabranim organskim biljkama, od kojih su neke lokalnog porekla odnosno potiču iz regije Smoland. Tajni sastojak njihovog džina je i voda iz Ljungbija koja zapravo destilatima daje specijalnu aromu. Otac i sin ništa ne prepuštaju slučaju, a čitava proizvodnja se odvija ručno i uz pomoć jednostavnih alata. Emil ima veoma odgovoran posao jer nakon što proizvedu džin, on svaki destilat koji je izašao iz kazana pomiriše i kontroliše, te pravi selekciju kada za prodaju ostaju samo džinovi prepoznatljivog kvaliteta. I to nije kraj, jer nakon proizvodnje sledi pretakanje u flaše što se takođe odvija ručno.

Svaka etiketa ručno potpisana

Ručno se zatvaraju i čepovi, a na kraju lepe i etikete. Kada završe sa ovim delom posla na svaku flašu se svojeručno potpisuju. Stoga je svaka njihova serija proizvodnje jedinstvena. Mada se ceo proces odvija manuelno destilerija Lyden je ipak na tržište donela moderan, ali i dalje klasični ukus švedskog džina. U ponudi imaju nekoliko stilova, od klasičnog londonskog suvog džina pa sve do pink džina koji obožavaju pripadnice lepšeg pola. Sem suvog i pink džina, nedavno su na tržište plasirali i barik džin plemenitog karaktera koji odležava u buradima napravljenim od hrasta iz Smolanda. Valjalo bi napomenuti da se svaki destilat pravi po posebnoj recepturi, ali da osnovnu bazu pri proizvodnji čine bobice kleke, lingonom, seme korijandera, koren anđelike, cvet zove, kora limuna i ruzmarin. Zato u zavisnosti od stila, kasnije dodaju i druge magične biljke, te Pink džin zbog dodavanja jagoda i brusnice poseduje nežno sladak ukus i dobija finu ružičastu boju. Ovaj džin je veoma pogodan za pripremu koktela, mada može da se pije i čist.

Cask najbolji zreli džin na svetu 

Takođe veoma je interesantan i njihov Navy, odnosno mornarski džin, koji se dobija destilacijom istih vrsta biljaka kao i suvi džin, ali je proces proizvodnje nešto drugačiji. Karakterističan je po visokom procentu alkohola, ali bez obzira na to, on je neverovatno mekan i pitak. Potvrda da je reč o vrlo ozbiljnoj kraft destileriji u kojoj se velika pažnja poklanja ručnoj izradi jeste i njihov Cask džin koji je u 2022. godini proglašen za najbolji zreli destilat na svetu. Karakterističan je po tome što se proizvodi u limitiranoj seriji, a za njegovo sazrevanje se koristi samo pet burića od 30 litara. Rezultat toga je neverovatno gladak džin sa dominantnim ukusom kleke i dobro izbalansiranim ukusom hrastovine. Blago je obojen zahvaljujući burićima i ima slatkast ukus.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.