HRANA I PIĆE Najbolji parovi za letnje dane

hrana i pice za letnje dane

Koji će izbor hrane i jakih alkoholnih pića i koktela tokom letnjih dana biti vaš izbor, to je isključivo na vama, a mi ćemo vam predložiti koje su to najbolje kombinacije pasti, mesa, salata i čorbi i spirita koje mogu i koje bi trebalo da postanu vaš izbor.

Dobrano smo „ugazili“ u jun mesec, odnosno na pragu smo jula. Visoke temperature su zavladale našim regionom i, ako je suditi prema godinama iza nas, ovo je tek početak dugog i vrelog leta, koje nas vrlo izvesno neće napustiti do kraja oktobra. Promena klime, čiji smo svedoci, povećava godišnje temperature i produžava vrela leta bez puno padavina, doduše praćena super ćelijskim olujama i jakim nevremenima.

Vreli dani koji nas čekaju narednih meseci podrazumevaju prilagođavanje i privikavanje organizma na, slobodno možemo da kažemo, vremenske neprilike koje su pred nama. To praktično znači da treba da privikavamo svoj organizam visokim temperaturama i visokoj vlažnosti koja nas očekuje. Najlakši put do aklimatizacije podrazumeva nekoliko koraka, ali mi ćemo se ovog puta zadržati na prilagođavanju ishrane svemu što nas čeka i predlozima jakih alkoholnih pića i koktela uz tu ishranu.

Važno je istaći da umereno konzumiranje jakih alkoholnih pića tokom leta, posebno pre, uz ili nakon adekvatnog obroka, može da rashladi vaš organizam i pomogne vam u privikavanju organizma visokim temperaturama ili savladavanju prekomernog znojenja. Uvek imajte na umu da jaka alkoholna pića samo umereno treba konzumirati. Maksimalan unos jakog alkoholnog pića uz obrok preporučen je u dozi od 0,03L i to u formi čistog pića ili mešanog u koktele. Nikada nemojte da popijete više, jer u tom slučaju momentalno nanosite štetu svom organizmu i dugoročno svom zdravlju.

Zeleno, žuto, crveno…

Letnja ishrana je šarolika i raznovrsna i može da se podeli u više grupa. Ove grupe mogu međusobno da se mešaju i da se na taj način poveća raznovrsnost dnevnih obroka. Tokom leta dostupne su nam mnoge namirnice i mnoštvo voća i povrća, što dodatno pruža veliki izbor mogućnosti za kombinovanje. Svaka od grupa namirnica koje zbirno čine letnju ishranu, može da se podeli i u podgrupe, što nas dovodi u situaciju izbora prilagođenog svima. I onima koji preferijaju mesnu ishranu, i onima čija se ishrana većinski zasniva na voću i povrću i onima koji najčešće jedu testenine, ali i onima koji sve to miksaju.

Sigurno je najzdravije letnju ishranu prilagoditi svim ovim grupama i konzumirati od svega po malo, odnosno učiniti je raznovrsnom i unositi sve tipove namirnica. Ova raznovrsnost dovodi nas do toga da se pitamo šta je najbolje upariti od jakih alkoholnih pića i koktela uz obroke i kako naći najbolji par. Pravila svakako postoje i treba ih se držati, ali individualan pristup sljubljivanju hrane i spirita možda treba da bude vaš izbor, posebno ukoliko imate određena predznanja o ukusima i njihovom uparivanju, ali i ako ste hedonista, te neko ko se bavi istraživanjem i pronalaženjem novih i specifičnih ukusa.

Pravila, pravila…

Kako postoji veliki izbor dostupne hrane i kombinacija hrane tokom letnjih meseci, tako ne manjka ni ogromna ponuda jakih alkoholnih pića dostupnih u trgovinskim lancima i specijalizovanim prodavnicama i ponuda koktela i sprita u restoranima. Praktično izbor je takav, posebno u urbanim centrima naše zemlje, da sve što zamislite, to možete da dobijete. E kada je tako, počnite da ekperimentišete ili prosto sledite pravila i nemojte da vas je sramota da odstupate od njih. Budite ono što jeste i tražite najbolje za sebe, ali i ono što se vama dopada, bez obzira što pojedini stručnjaci, eksperti i slični kvalifikovani poznavaoci uparivanja hrane i pića tvrde suprotno. Budite svoji i pronađite za sebe najbolje i uvek imajte na umu da su još stari Latini rekli – „O ukusima ne vredi raspravljati“.

hrana i pice za letnje dane

Ali, ako se kreće od pravila, koja posle možete prilagođavati svojim afinitetima, počnite od njih. Pravila podrazumevaju određene smernice, koje su definisane na generalizaciji ukusa, sklapanju ukusa i poboljšanju ukusa koji dolazi sinergijom više ukusa.

Salate i paste imaju savršenog para

Tako recimo ako se opredelimo za neke letnje salate kreirane od povrća i eventualno orašastih plodova, koji ne sadrže jake sosove i dresinge, pravila kažu da njih treba upariti uz bele rakije, najbolje od grožđa ili eventualno uz tekilu blanko ili votku i to isključivo u kao aperitiv. Ukoliko izbor bude neka konkretnija salata, recimo Cezar salata ili salata sa biftekom, koja u sebi sadrži sos kreiran na bazi majoneza i začinski dresing, vaš izbor može da bude bela ili žuta rakija od šljive ili konjak sa ledom, koji ćete popiti kao dižestiv nakon obroka.

Ako ste se opredelili za laganu pastu sa povrćem, koju ste prelili pavlakom za kuvanje koju ste aromatizovali začinskim biljem, vaš izbor treba da bude džin sa dosta leda ili džin pomešan sa sodom ili koktel džin tonik, koji ćete konzumirati tokom obroka. Uz takođe laganiju pastu, kreiranu uz sos čija je osnova paradajz, bosiljak i beli luk, čiji ćete ukus dodatno osnažiti parmezanom, idealna kombinacija je koktel rum-kola sa puno leda, koji ćete ispijati tokom jela. Ako je vaš izbor pasta sa gamborima ili tunom, svežim čeri paradajzom i mozarelom, začinjeno samo svežim bosiljkom, treba da izaberete rakiju od kruške, koju ćete popiti na kraju obroka kao dižestiv.

Čorbe i mesa i njihovi pratioci

Čorbe su idealni letnji obroci i one mogu biti mesne i povrtne. Uz recimo dobru Minestrone supu, savšeni par biće rakija od grožđa sa puno leda, koju ćete popiti nakon obroka. Lepa krem čorba od tikvica, sa dodatkom šarenog bibera u zrnu i poslužena sa prepečenim krutonima, savršenog para pronaći će u maltu koji ste pomešali sa sodom ili u koji ste dodali četiri kocke leda i koji ćete popiti nakon obroka. Teleća bela čorba je idealan letnji obrok, koji zadovoljava sve nutritivne vrednosti potrebne vašem organizmu tokom vrelog dana, a koji će se se idealno spojiti uz džin sa puno leda, posebno ukoliko je aromatizovana nekim začinskim biljem. Riblja čorba, gušća ili ređa, je posebna priča kompletnog obroka, posebno ukoliko je poslužena uz dodatak širokih rezanaca, te jače začinjena ljutom začinskom paprikom, i ona prosto traži kompleksniju rakiju od šljive koju ćete popiti na kraju obroka.

Mnogi su uverenja da meso nije dobar izbor za vrele dane, ali tu greše. Doduše nisu sva mesa i sve forme mesa i mesnih prerađevina preporučene za leto, ali neka jesu savršen izbor proteina za letnje vrućine. Sva mesa, posebno teletina, ćuretina i riba, spravljena na grilu, posebno ako su poslužena uz grilovano povrće i bez dodataka bilo kakvih sosova, odličan su izbor za leto. Tako recimo uz teleće šnicle na grilu, uz dodatak aromatizovanog grilovanog povrća, najbolje je opredeliti se za koktel čija je osnova rakija od šljive i koji ćete konzumirati tokom obroka. Uz ćureće šnicle od bataka, koje imaju prilog od miksa grilovanih bukovača i vrganja, koje ste dobro začinili zelenim biberom, najbolje će se sljubiti konjak koji ste pomešali sa hladnom sodom i u kojem ćete uživati tokom obroka. Uz kompleksnije ribe, u ovom slučaju stejk od tune koji ste poslužili uz grilovano povrće preliveno pavlakom za kuvanje, najbolje je da para tražite u koktelu čija je baza kvalitetna rakija od dunje.

I za kraj slatko…

Dezerti su važan deo letnje kuhinje i mnogi dodatnu snagu i energiju traže baš u dezertima, koje posmatraju ne kao deo obroka, već kao samostalan obrok. Dezerti to svakako nisu, ali nismo mi tu da sudimo. Dobro parče štrudle sa makom ili orasima, šnenokle, veće parče voćne torte ili lagani kremasti čokoladni kolač, tokom leta mogu da budu obrok koji će nas zasititi i vratiti nam snagu. Naša generalna preporuka je da uz dezerte naručite rum, konjak, kompleksnu rakiju od šljive ili džin i to isključivo sa puno leda, odnosno da ih dobro razblažite i rashladite.

Tako recimo uz štrudlu sa makom ili orasima odlično će se uklopiti odležala rakija od šljive sa jako puno leda, koju ćete popiti nakon obroka. Uz parče voćne torte savršen par biće kvalitetan rum sa puno leda, dok će se uz šnenokle idealno sljubiti premium džin sa puno leda koji pijete isključivo nakon obroka. Kremasto-lagani čokoladni kolač, najboljeg para naći će uz konjak sa puno leda, koji ćete takođe popiti nakon konzumacije kolača.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.