RAKIJA OD DUNJE Samo za iskusne

RAKIJA OD DUNJE

Rakija od dunje je rakija za iskusne i ona se konzumira i kao aperitiv i kao dižestiv, a najbolje je poslužiti na temperaturi do 16° stepeni Celzijusa

Dunja je u narodu poznata i kao gunja, dunjac, kunja i turundža, i oduvek je bila inspiracija muzičarima, pesnicima i boemima, ali i domaćicama koje najčešće od ovog aromatičnog voća prave slatko, kompot i kitnikez. Za ovo aromatično voće se zna još od pre 4.000 godinа. Poreklo vodi sа Kаvkаzа, odаkle se proširilа u Mаlu Aziju, pа u drevnu Grčku, a kasnije i na Balkan. U stаrа vremenа smаtrаnа je simbolom plodnosti, a običaj je nalagao dа mlаdenci uoči venčаnjа pojedu dunju, dа bi im brаk bio plodаn i srećаn. Stari Grci su obožаvаli dunju, jer je i kod njih simbolizovаlа ljubаv i sreću. Nаjčešće bi je pripremаli tаko što bi je izdubili, nаpunili medom i ispekli. Rimljаni su iz dunje izvlаčili eteričnа uljа zа proizvodnju pаrfemа, a Frаncuzi već vekovimа prаve sir od dunje. Srbima i domaćim destilerijama ovo voće je inspiracija za proizvodnju vrhunske rakije.

Srbija prva u Evropi

Kada je tačno počela da se peče rakija od dunje nije poznato, ali ono što se zna jeste da nju ne može da proizvede baš svako. Kako bi se dobila kvalitetna rakija od dunje, potrebno je mnogo iskustva i znanja. Takođe, malo je poznata činjenica da je Srbija prva u Evropi po proizvodnji dunje, ali da izvoz još uvek nije maksimalno iskorišćen. Naša zemlja nalazi se na 14. mestu po izvozu, a ispred nas su čak i pojedine države koje imaju znatno manji prinos ovog voća. Bilo kako bilo, naša zemlja ipak može da se pohvali s proizvodnjom kvalitetne rakije od dunje.

Rakiju od dunje ne može da proizvede svako

Odlični poznavaoci ovog destilata kažu da pri proizvodnji rakije od dunje ne sme da se improvizuje, pošto ovo voće ne trpi „prevare“ u toku prerade. Zato je proces proizvodnje složeniji u odnosu na druge voćne destilate. Mnogi su svojevremeno pokušavali da je prave, ali umesto vrhunskog pića uglavnom su dobijali destilate lošeg kvaliteta i neprijatnog mirisa. Sve su ovo razlozi što je rakija od dunje, popularna dunjevača, godinama bila nepravedno zapostavljena kod konzumenata, a u prilog tome ide i činjenica da su pre petnaestak godina samo retki pravili kvalitetnu dunjevaču. Međutim, pojavom destilerija čiji su vlasnici mladi i edukovani ljudi, rakija od dunje sve više dobija na popularnost i može da stane uz rame sa neprikosnovenom rakijom od šljive. Zbog oporog, ali opet pitkog i aromatičnog ukusa i mirisa, posebno je omiljena među nežnijim polom. Ova voćna rakija postala je nezaobilazna i na kartama pića većine ekskluzivnih ugostiteljskih objekata u Srbiji.

Vranjanski dunjac ili leskovačka dunja

Aroma, miris i ukus rakije od dunje, dobijaju se isključivo od sočnog ploda, a u plodu i leži caka, jer samo vrsni poznavaoci ovog voća mogu da isprate njen proces proizvodnje. Pri proizvodnji rakije od dunje najčešće se koriste dve sorte – vranjanski dunjac i leskovačka dunja. Iskusni destileri smatraju da ukoliko postoji mogućnost izbora, prednost se svakako daje leskovačkoj sorti. Vranjanski dunjac je krupniji i aromatičniji, ali sadrži više kamenih ćelija koje ga čine manje pogodnim za preradu. S druge strane leskovačka dunja je sitnija, mekša i dovoljno mirisna da aromatizuje rakiju. Ona sadrži i manje pektinskih materija koje preradom ispuštaju metil alkohol. Ipak kada je reč o kvalitetu rakije najbitnije je obratiti pažnju na stanje u kojem se nalaze plodovi, bez obzira na to koje su sorte u pitanju.

Kvalietna dunja – Kvalitetna rakija

Osim toga, da bi rakija dobila na kvalitetu plod mora da bude potpuno zreo, jer nezrelo voće sadrži manje šećera nego što je potrebno za pravilan tok fermentacije i nedovoljno mirisnih materija za formiranje arome. U tehnološkom smislu najbolji plodovi za rakiju jesu oni koji sazrevaju na stablu. Takođe, ova rakija mora sa posebnom pažnjom i da se destiluje i to kroz dve destilacije. Samo na ovaj način rakija razvija finu aromu dunje, a ukus postaje kompaktan i stabilan. Kod kvalitetne rakije od dunje završnica je obično duga, opora i aromatična. Srpske destilerije su prepoznale da u rakiji od dunje leži potencijal, te da je ona pečat svakog proizvođača.

Vrhunska dunja odležava u hrastovom buretu

Danas Srbija može da se podiči kvalitetnim i premium rakijama od dunje. Primera radi, rakija od dunje iz destilerije Stara Pesma odležava u hrastovim buradima pet godina. Zbog toga poseduje voćne arome dunje i vanilinsko-balzamni profil bureta. Miris je tipičan voćni, intenzivan i čist. U  ukusu se oseća puna, harmonična i izbalansirana slast, koja se dobija iz ploda. Dobitnica je mnogih nagrada i medalja, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Takođe i rakija od dunje koja se proizvodi u destileriji Zarić ima mnogobrojna priznanja. Ovde je reč o redestilovanoj rakiji, koja odležava u hrastovim buradima najmanje tri godine. Stoga ima prefinjenu aromu dunje i pune je teksture.

Stara Sokolova dunja Lux primer vrhunske rakije od dunje

Kada već govorimo o rakijama vrhunskog kvaliteta ne bi trebalo zaboraviti ni rakiju od dunje Stara Sokolova dunja Lux, koja se proizvodi u destileriji firme RB Global doo, koja je vlasnik brenda Stara Sokolova. Ova dunja je blaga, pitka, ali i aromatična, a u njoj se prepliće tradicionalan i savremen pristup spravljanju vrhunske rakije. Dunja Lux iz ove destilerije je primer kako može da se kreira vrhunska rakija. Interesantno je kako sve više destilerija posvećuje pažnju ovom aromatičnom destilatu, te se rakija od dunje visokog kvaliteta proizvodi i u destileriji Savka. Rakija od dunje iz destilerije Savka intenzivnog je mirisa dunje, sa fino uklopljenom hrastovom završnicom, a kao rezultat odležavanja u posebno pripremljenim domaćim hrastovim barik buradima. Snažan, pun i dugotrajan ukus, oslikava postojanost ovog proizvoda.

Služiti i uz slano, ali i uz slatko

Inače, rakija od dunje se konzumira i kao aperitiv i kao dižestiv, a najbolje je poslužiti na temperaturi do 16° Celzijusa. Ova aromatična rakija odlično se uparuje sa svim jelima u kojima dominira crveno meso, zatim idealna je za meze, kao i uz grilovano meso i povrće. Odlično ide i uz pohovano meso. Kada je ohlađena u zamrzivaču savršeno ide uz torte i slatkiše, u kojima su osnovna baza orašasti plodovi poput oraha, badema i lešnika. Dokazano je da rakija od dunje ima i lekovita svojstva, jer je bogata pektinima, taninima i amigdalinima, koji povoljno utiču na opšte stanje organizma. Zato je mnogi ljudi piju isključivo zarad boljeg varenja.

Naravno, uvek imajte na umu da, bilo da konzumirate rakiju od dunje ili bilo koju drugu voćnu rakiju, preporuka je da se ne pije više od dve čašice dnevno.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu